HOME De Limobiel

1 De Limobiel
Een nieuw, compleet avontuur voor de jeugd
Op zoek naar Linke Michiel deel 1 en 2

Hoorspel
Annet van Battum, Nora Boerman, Jan Borkus, Louis de Bree, Nel Snel en Johan Wolder
Philips 422 220 PE
  eind jaren '50
Illustratie: Ted Schaap

beluister fragment 1  

_________________________________________

INFO De Limobiel
Radio-serie die door de VARA werd uitgezonden (1957/1958) en was geschreven door Annet van Battum. De regie was in handen van Jan C. Hubert. Hieronder staat de tekst zoals die op de achterkant van het grammofoonplaatje staat:

De Limobiel
Dit fantastische voertuig, dat zijn ontstaan dankt aan het geniale brein van Professor Spits (Louis de Bree) en de vaardige handen van Jan Kabel (Johan Wolder), hebben we op zijn avontuurlijke proeftocht bijna een half jaar lang door de aether kunnen volgen. Zoals inmiddels alom bekend is, bevat de brandstoftank geen benzine, maar spuit-limonade.

Professor Spits, die de constructie niet aan de openbaarheid wilde prijsgeven voordat hij alle mogelijkheden had getest, besloot een lange proeftocht te maken. Behalve uit hemzelf en Jan bestond de bemanning uit de huishoudster, mevrouw Pijpekop (Nel Snel), die als onvrijwillige verstekeling in de bagageruimte was terechtgekomen, en haar slome zoontje Lodewijk (Nora Boerman).

Maar op hetzelfde moment dat de Limobiel de reis begon, zette een geheimzinnige helikopter de achtervolging in, met aan boord Linke Michiel (Jan Borkus), een boef uit de Haagse onderwereld, en zijn handlangster Babsje (Annet van Battum), die lucht hadden gekregen van de uitvinding en alles op alles wilden zetten om die in handen te krijgen. Het scheelde soms een haar of deze schurken waren daarin geslaagd, maar telkens hadden zij weer te kampen met een onbegrijpelijke beroepspech.

Aan het einde van de reeks uitgezonden avonturen hebben we Linke Michiel achtergelaten op een ijsberg ergens aan de Zuidpool waar hij tegen wil en dank zou worden opgeleid tot Grote Meerman van een nederzetting zeemeerminnen. Babsje die in dit vrouwenwereldje niet gewenst is, wordt op een vlotje gezet en later gered door de Limobiel, die een geslaagde noodlanding op zee maakt na een reis langs het firmament.

Inmiddels is er toch iets uitgelekt over de avontuurlijke proeftocht met de Limobiel en terwijl enkele journalisten op zoek gaan naar de zeemeerminnenijsberg, maken anderen zich klaar voor een ooggetuigeverslag van de demonstratietocht, die de Limobiel na terugkomst in Den Haag zal maken. Deze zou zeker een succes zijn geworden als Babsje niet een fles zoutzuur had aangegeven in plaats van een fles spuitlimonade. De ontploffing die volgt laat niet veel van de Limobiel over.

Zeven maanden later start een nieuwe en verbeterde uitgave van de Limobiel voor een expeditie naar de Noordpool met als doel: de redding van Linke Michiel, die door middel van een brief in een bij Scheveningen aangespoelde fles heeft laten weten, dat de zeemeerminnen, uit angst voor publiciteit, met ijsberg en al op weg zijn gegaan naar de Noordpool. Het relaas van deze expeditie - een volkomen zelfstandig verhaal - is op deze plaat vastgelegd.


Vermeldenswaard is nog dat de speelduur uitzonderlijk lang is: op beide zijden van dit grammofoonplaatje is de opname ruim 8,5 minuten.

Hieronder een eerste recensie van het hoorspel op de radio (uit Het Vrije Volk van 7 januari 1957).



 

Hierboven
een knipsel uit het Utrechts Nieuwsblad van 3 januari 1957 met de aankondiging van de eerste aflevering van De Limobiel op zondag 6 januari 1957. Door op de afbeelding te klikken is er een link naar het archief van het Utrechts Nieuwsblad met de betreffende krant.

Hieronder een krantenartikel over Annet van Battum uit Dagblad De Stem van 2 april 1962.